

Synes du, det er begyndt at kunne mærkes, at elpriserne generelt er steget? Det kan sagtens lede til spørgsmål, man måske ikke før har stillet sig selv på samme måde – hvad koster en kWh, hvordan kan jeg bedst spare, og kan jeg finde det billigere andre steder? Det er nogle af de tanker, der garanteret fylder lige nu. Samtidig er du måske ved at kigge på, om du skal køre med fastpris eller variabel pris.
Alle disse ting kommer i høj grad an på både dit forbrug, din boligtype og dit elselskab. Der ligger generelle regler for, hvordan prissætningen skal være, men det gælder kun for cirka 80 % af elprisen – resten kan de enkelte selskaber skrue op og ned for, som det passer dem, så det er her, du måske kan være heldig at kunne indhente et bedre tilbud, end det du står med lige nu.
Men hvad koster det så?
Elpriserne skifter konstant, og derfor kan man da heller ikke fortælle fuldstændig præcist, hvad en kWh koster – men du kan kigge på de prisindekser, der er offentliggjort for tredje kvartal af 2022, så du måske kan få et fingerpeg om, hvad du kan forvente at komme til at betale for dette kvartal. Som udgangspunkt kan du regne med en pris på 3,57 kroner per kWh, men det er afhængigt af flere forskellige variable, du med fordel kan kigge nærmere på.
Prisen ændrer sig også i løbet af dagen og er afhængig af udbud og efterspørgsel. Prisen vil altså være billigst, når efterspørgslen er lavest – og det gælder typisk om natten eller i de timer, hvor mange er på arbejde. I løbet af eftermiddagen er prisen typisk højest. Hvis du har mulighed for det, kan du altså prøve at planlægge, så du kan vaske tøj eller køre en opvask, mens prisen er så lav som muligt.